Вы здесь
Главная > Общество > Закарпаття Сумщині: як створити сімейний бізнес на повидлі і поросятах

Закарпаття Сумщині: як створити сімейний бізнес на повидлі і поросятах

Сумські журналісти відчули себе справжніми екотуристами, побувавши на сімейних фермах у селі Ботар та в Мукачевому Закарпатської області.

Виробництвом повидла, або ж, як його називають на Закарпатті, леквару, займаються у селі Ботар місцеві фермери брати ТІЗЕШ разом зі своїми родинами.

Дегустація леквару, на якій побували учасники Сумського прес-клубу та їх колеги з різних областей України – справа захоплююча. На спеціальній таці різнобарвна солодка краса: брусничне, чорничне, теренове, журавлинове, малинове повидло… Всього його тут виробляють близько двадцяти видів.

Сама дегустація відбувається у супроводі розповіді екскурсовода Ірини Тізеш про лікувальні властивості того чи іншого леквару, його застосування у кулінарії. Адже, приміром, з брусничного повидла можна зробити оригінальний соус до м’ясних страв. Важливо, що у кожному виді повидла збережені всі вітаміни, адже замість варіння кулінари застосовують подвійну пастеризацію.

Також у господарстві тримають худобу, свиней. Кучеряві, схожі на овечок, свинки карпатської породи «мангалиця» — то окрема приваба для численних туристів. А м’ясна продукція від фермерів – навдивовижу смачна. Автору цих рядків особливо засмакували ковбаси із баранини та сирокопчена свиняча ковбаска із додаванням (ось вона, родзинка!) сливового леквару.

Цікаво, що господар Павло Тізеш раніше працював у селі Ботар фельдшером (наш екскурсовод Ірина Тізеш і досі працює лікарем), а потім стажувався, вже як фермер, в сусідній Угорщині та Грузії. Починав свій невеличкий сімейний бізнес із виготовлення сливового повидла, потім солодкий асортимент розширили, розпочали виробляти соки, далі відкрили ковбасний цех…

Вся продукція органічна, тобто екологічно чиста, має відповідні сертифікати. Не дивно, що за кордоном вона користується неабияким попитом, а партнери з Угорщини навіть фінансово підтримують цей невеликий бізнес.

«Графський двір» — райський куточок у Мукачевому

Ще один приклад успішного сімейного бізнесу – ресторанний комплекс «Графський двір» у Мукачевому (на основному фото). Господар Михайло ГАНІЧКА разом зі своєю родиною тут тримає ресторан, пивоварню, виготовляє різні види домашнього твердого сиру, пече хліб. Саме тут журналісти скуштували справжній карпатський бограч, приготований, як і годиться за рецептурою, на відкритому вогні.

Альтанки на березі мальовничого озера, вид славетного замку «Паланок», смачні страви переважно із власної продукції – все це приваблює до «Графського двору» численних туристів. «Вже сьогодні робити те, про інші думатимуть завтра» — таким є девіз родини Ганічка.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Просування реформ в регіони», що фінансується Європейським Союзом.

Суми – Ужгород — Ботар

 

 

comments powered by HyperComments
Top