Вы здесь
Главная > Общество > Продукти з ринку: дешево та чи безпечно?

Продукти з ринку: дешево та чи безпечно?

Продукти з ринку

Молоко, придбане у бабусі на ринку, або м’ясо, яке продають без документів, можуть стати останнім, що ви скуштуєте у своєму житті. Напередодні Великодніх свят Головне управління ветеринарної медицини в Сумській області звертається до жителів Сумщини, щоб були обережними під час приготування святкового столу.

Останнім часом фахівці управління спостерігають збільшення фактів порушення норм торгівлі, реалізації продукції, що виготовлена без дотримання ветеринарно-санітарних норм та вимог чинного законодавства. Тому споживачам необхідно звертати більшу увагу на наявність документів, що підтверджують походження продукції та її безпечність.
«Часто, щоб здешевити свою продукцію, продовжити термін її реалізації, недобросовісні виробники і продавці використовують стимулюючі засоби, всілякі домішки, незареєстровані препарати, – повідомив начальник Головного управління ветеринарної медицини в Сумській області Михайло ЛУЗАН. – Так, наприклад, в ході перевірки виробництва сирів «Косичка», «Сулугуні» було виявлено, що для сквашування продукції використовувалися препарати невідомого походження. Крім того, виробництво товару здійснювалося в антисанітарних умовах – у звичайній ванні, а молоко для вироблення сиру було навіть таке, що з тих чи інших причин не приймали на молокопереробні підприємства». Насправді подібних звернень до відповідних органів про отримання суб’єктами господарювання експлуатаційного дозволу або державної реєстрації не надходить».

За словами Михайла Лузана, аналогічна ситуація спостерігалася й під час реалізації м’ясних товарів. М’ясо тварин, закуплених в господарствах та забитих на приватних подвір’ях, видавали за продукцію, вирощену в особистих підсобних господарствах. При цьому транспортування і реалізація здійснювалася з порушенням температурних режимів, в антисанітарних умовах.

Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Також є питання щодо стану здоров’я не лише реалізаторів, а й усіх осіб, задіяних в процесах виробництва та транспортування продуктів харчування. Обов’язковою вимогою є наявність санітарної книжки із записами про огляди у лікарів за певний період.

Головне управління ветеринарної медицини в Сумській області рекомендує споживачу звертати особливу увагу, на яких потужностях (промислових чи приватних) була виготовлена продукція. Про це має бути інформація на етикетках, на маркуванні. При купівлі продукції тваринного походження на ринку необхідно звертати увагу на висновки лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, відтиски-позначки придатності на м’ясі, в тому числі м’ясі птиці, кролів.
Не варто купувати продукцію «домашнього виготовлення», «від сільгоспвиробника», яка не має належного пакування, маркування і реалізується за невідповідних умов. Тож придбання товарів у невстановлених місцях, в умовах, які не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, у будь-який час може обернутись лихом для покупців і членів їх сімей.

comments powered by HyperComments
Media Sumy
Media Sumy
Информационный портал г.Сумы с обзорами и статьями, которые отображают последние события города, области и Украины в сфере политики, экономики, общества и досуга.
Top