Органічне землеробство: секрети успіху для сумчан від харківських аграріїв

На полях Інституту овочівництва і баштанництва

Чи завжди «екологічно чиста» продукція справді є такою? Де знайти точку зросту для малого й середнього аграрного бізнесу? Як українському фермеру вийти на європейський ринок? Ці та інші теми обговорили учасники прес-туру до Харківської області «Реформи – шлях до успіху», журналісти Сумської, Харківської та Полтавської областей.

Нині експерти відзначають неабияке зростання попиту на органічну, тобто екологічно чисту продукцію, що не містить нітратів, пестицидів та генномодифікованих організмів. Однак наразі попит значно перевищує пропозицію з боку виробників, зокрема, вітчизняних. Серед причин – значні затрати на сертифікацію, відсутність державної підтримки та інші.

Органічне землеробство
Зустріч у Липковатівському аграрному коледжі

«Органічне землеробство — це надзвичайно сприятлива ніша для розвитку малого і середнього бізнесу, шанс для українських фермерів закріпитися на європейському ринку. Крім того, це крок до формування здорової нації і держава має підтримувати такий бізнес», — вважає голова спілки «Інститут технологій органічного розвитку» Олексій ГОНСЬКИЙ.

В Європі вже існують мережі супермаркетів, які продають виключно екологічні продукти. В Україні подекуди з’являються невеликі еко-крамнички, відділи у супермаркетах, «найкраще і своє» пропонують на виставках і ярмарках. Хоча і тут треба бути уважними, адже розрекламовані «біо-кефіри» чи «біо-йогурти» далеко не завжди справді відповідають назві.

Лідерами з вирощування органічної продукції є Київська, Волинська, Львівська області. До речі, у Сумській області, де органічне землеробство практично відсутнє, минулого року досить багато відвідувачів зібрав форум «Життя у стилі ЕКО-Сумщина», організований Сумським національним аграрним університетом. Цікавість до цього сегменту і з боку виробників, і споживачів є, проте подібні заходи — краплина в морі. Тож досвід Харківщини може виявитися цікавим і корисним.

Наукова дискусія і гарбузовий сік

Органічне землеробство
Журналісти трьох областей у Харкові

Першим об’єктом, на який завітали журналісти, став Інститут овочівництва і баштанництва, розташований у селищі з доречною назвою Селекційне.

Вирощуванням органічної овочевої продукції фахівці інституту займаються з 2012 року. Помідори, гарбузи, морква, пряні трави ростуть на чотирьох га площі, сертифікованої за стандартами Євросоюзу. На ряд овочевих культур видані сертифікати, що підтверджують їх екологічну чистоту. Найбільшим попитом у покупців користуються саме прянощі – базилік, фенхель, коріандр…

Наскільки смачна «чиста», вирощена без жодної «хімії» продукція, журналісти переконалися і самі, про дегустувавши смачний натуральний сік якраз таки із сертифікованих томатів і гарбузів.

Липковатівка: нема пророка у своїй вітчизні

Органічне землеробство
Микола Таркан демонструє сертифікати на органічну продукцію

Далі – Нововодолазький район Харківщини. У Липковатівському аграрному коледжі теорія з практикою поєднана у надзвичайно успішний тандем. Тож невипадково випускники закладу досить затребувані на ринку праці.

Як розповів директор коледжу Микола ТАРКАН, завдяки тому, що у них є своя земля, студенти ефективно займаються рослинництвом, а на фермах вирощують худобу, корми для якої також екологічно чисті. Всього утримують 500 голів великої рогатої худоби і стільки ж свиней.

Органічне землеробство

На полях (більше трьох тисяч гектарів) без жодної хімії росте пшениця, ячмінь, просо, гречка, гірчиця, причому посівний матеріал – виключно вітчизняний. Коледж, єдиний серед аграрних навчальних закладів України, отримав сертифікати ЄС на чотири види культур: гречку, гірчицю, просо та озиму пшеницю.

Закордонні партнери, зокрема, німці, охоче купують насіння білої гірчиці, просо та іншу продукцію. А ось спроба зацікавити екологічно чистими овочами земляків не увінчалася поки що успіхом, хоча коледж міг би забезпечувати школи, дитячі садки, лікарні.

Але й це не найбільша проблема. Здавалося б, коледж робить добру справу, показує приклад ефективного господарювання, але, як це часто трапляється, і тут не обійшлося без заздрісників. Сталося так, що у навчального закладу відібрали чималу частину землі і віддали місцевим бізнесменам. Микола Таркан називає цю комбінацію звичайним рейдерським захопленням. Нині колектив, замість спокійно займатися навчально-виховним процесом, стукає у всі двері, сподіваючись, що його почують і повернуть землю.

Замість післямови

Попри всі труднощі, той, хто обрав напрямок органічного землеробства, про це жодного разу не пожалкував. У цього сектору АПК великий потенціал, причому не лише у виробництві, а й переробці продукції.

Та й суспільство змінюється, на новий щабель піднімається культура споживання і все більше людей перед тим, як покласти товар до корзини, уважно вивчають етикетку. І чим більше ми будемо усвідомлювати, що здоров’я – наш найцінніший капітал, тим інтенсивніше розвиватиметься органічне землеробство.

Сумська область – Харківська область

Отправить ответ

avatar
  Subscribe  
Notify of
Top